Hypno Principles van Hypnose Instituut Nederland – Is dit de beste hypnose opleiding?

Hypno Principles is een opleiding tot hypnotherapeut die je kan volgen bij Hypnose Instituut Nederland (HIN) van Edwin Selij. In deze review deel ik je mijn ervaring met deze opleiding.

Schrijf je gratis in en gooi je ballast weg

Bekijk alvast de eerste video over de GOOI-formule. Vervolgens meld je gratis aan voor de masterclass en per 5 aanmelding plant Hypnose Instituut Nederland een boom. Ben je er klaar voor om jouw ballast weg te GOOI-EN en met een frisse start 2024 in te vliegen? Ben je klaar om te kiezen voor jezelf?

Met de opleiding Hypno Principles leer je hoe je hypnose en NLP op jezelf en anderen kan toepassen. Je gaat hierdoor persoonlijk enorm groeien en kan ook nog eens andere mensen helpen.

Hypno Principles (level 1) start meerdere keren per jaar. De eerstvolgende start is in september
Deze opleiding duurt 6 maanden en daarna kan je je – indien gewenst – nog verder verdiepen met Hypno Playground (level 2) en Hypno Pathfinder (level 3).

Review van Hypno Principles

Zelf volg ik de opleiding Hypno Principles dus ik deel je graag mijn ervaring ermee. Ik wil je alvast meegeven dat de opleiding veel uitgebreider is dan het op het eerste zicht lijkt waardoor je echt heel veel praktijkervaring krijgt al tijdens de opleiding.

Nog voor de lessen begonnen was het al een feestje met een doos die ik opgestuurd kreeg. Hierin zat o.a. het lesboek, maar ook nog wat leuke andere dingetjes.

Pakket bij hypno principles review

Lesdagen

De Lesreeks van Hypno Principles begint met een introductiedag. Ik was in de veronderstelling dat we hierbij alleen wat info zouden meekrijgen over hoe de opleiding in zijn werk ging.

Niets was minder waar want we kregen meteen de stappen om iemand in en uit hypnose te brengen. Dit gingen we ook onmiddellijk oefenen samen met de medecursisten. Na deze dag had ik al meerdere mensen gehypnotiseerd, en de lessen moesten nog beginnen, dat beloofd.

Hier zit ik klaar voor de les met mijn lesbook

Elke maand zijn er 2 lesdagen. Dat zijn volledige dagen, maar er is genoeg pauze ingebouwd zodat je kan eten en even bewegen. Ik volg de lessen online en dat wordt heel professioneel aangepakt. Per les zijn er steeds 2 docenten aanwezig die de lessen vanuit een studio geven. Het beeld verspringt ook steeds (tussen de leerkrachten of een totaalbeeld) waardoor je aandacht goed vastgehouden wordt.

Steeds na een stukje theorie en eventueel een demo van een docent met één van de cursisten heb je de mogelijkheid om zelf te oefenen. Daarvoor wordt je in groepjes van 2 of 3 verdeeld zodat je met elkaar steeds een nieuw stukje theorie in de praktijk kan brengen.

Na één lesblok (introductiedag + 2 lesdagen) had ik al meer het gevoel dat ik iemand zou kunnen gaan helpen dan na 3 jaar hogeschool. En toen moesten we de lessen met technieken nog krijgen.

De docenten

Hypnose Instituut Nederland heeft behalve Edwin Selij zelf, 6 docenten. Deze zal je afwisselend zien tijdens de opleiding. De ene lesblok kan je van andere docenten les krijgen dan bij een andere lesblok en ook bij de oefenavonden wisselen de docenten elkaar af.

Hierdoor krijg je meteen de ervaring van allemaal verschillende mensen. Zo zal de ene docent wat nuchterder zijn en de andere spiritueler. Hierdoor kan je beter ontdekken wat voor jou het beste werkt.

Wat wel overeenkomstig is tussen alle docenten is dat ze heel ervaren zijn. Je merkt echt goed dat ze lesgeven vanuit de praktijk en niet zomaar wat theorietjes opnoemen. Behalve lesgeven hebben ze allemaal nog hun eigen business en praktijk waarbij ze mensen helpen.

Door deze vele praktijkervaring weten zo je ook precies op weg te helpen als jij ergens mee vast zit of niet goed weet hoe je een bepaald situatie zou aanpakken.

Oefenavonden

Toen ik de infopagina over de opleiding las, dacht ik dat het enkel de 12 lesdagen, introductiedag en examen was. Dus in totaal 14 dagen voor de opleiding verspreid over een maand.

Ik dacht dat je in de community zelf naar oefenmaatjes moest zoeken en daarmee afspreken om de technieken te oefenen. Dat kan je inderdaad doen, want deze gelegenheid is er en dat doen sommigen dan ook.

Maar het HIN organiseert zelf ook oefenavonden en dat maar liefst 2 keer per week. Je moet hier niet bij zijn, maar hoe meer je ernaartoe gaat des te meer je kan oefenen en oefening baart kunst.

Tijdens de oefenavonden is er steeds één van de docenten aanwezig. Deze zal gedurende het eerste half uur (loopt soms uit tot max. een uur) vragen van cursisten beantwoorden. Loop je dus vast met een techniek, heb je tijdens een sessie iets gedaan en weet je niet goed of dat juist was of dat je het beter anders kan aanpakken, dan kan je dat vragen aan de docent.

Zelf zit ik dan altijd klaar met mijn notitieboek, want wat daar gezegd wordt vind ik altijd heel interessant. Ik leer er heel veel van. De docenten geven je altijd antwoord vanuit hun eigen ervaring.

De groep die met jou gestart is kan naar deze oefenavonden komen, maar ook de twee groepen die voor jou gestart zijn. Dat vind ik heel waardevol, want zo leer je meteen al extra dingen en kan je al nieuwe technieken ervaren.

Na het vragenhalfuurtje wordt je in groepjes van 3 (soms 2, afhankelijk hoe het uitkomt) verdeelt en kan je met elkaar de technieken oefenen. Je kan je digitale handje opsteken als je wilt dat de leerkracht langskomt voor hulp.

Omwille van privicy heb ik mijn medecursusten van de oefenavonden vervaagd.

Terwijl de beginners alvast iemand in hypnose brengen en erweer uit, zullen diegene die al verder zijn technieken zoals een symbolenreis of ideomotarische signalen gaan oefenen. Soms wilt er iemand een regressie oefenen.

Ik vind het heel fijn dat ik die technieken zelf al heb mogen ervaren nog voor ik de les hierin gekregen had zodat ik er blanco in kon gaan de eerste keer. Zo heb ik gemerkt dat het echt goed werkt en had ik nog meer zin om de les hierover te krijgen.

De groepjes worden random verdeelt waardoor je ook vaak met andere mensen kan oefenen. Je kan zelf technieken oefenen en doordat anderen ook op jou oefenen kom je zelf ook nog eens van je problemen af 🙂 Win-win.

Casestudies bespreken

Als cursist of oud-cursist krijg je ook toegang tot een speciale Facebook-groep. Hier kan je ervaringen met elkaar uitwisselen. Gaat er een cliënt langskomen met een bepaald probleem dan kan je aan de anderen vragen of iemand hier al ervaring mee heeft, welke technieken hij/zij hiervoor zou gebruiken.

Bovendien komt elke woensdagochtend één van de docenten live om vragen te beantwoorden. Kan je er live niet bij zijn kan je je vraag op voorhand doorsturen. In de oefenavonden gaan de vragen voornamelijk over de technieken en of je deze juist uitvoert, maar in deze Facebook live gaat het om gerichte casestudies.

Als beginnend hypnotherapeut is dit zeker interessant om zo alvast wat ervaringen van anderen mee te krijgen of als je niet goed weet wat je bij één van je cliënten kan gaan doen of iets is wat anders verlopen dat je gedacht had, dan kan je daarvoor de ervaring van de docent voor inroepen.

Hypnose community

Zodra je met de hypno principles opleiding start kom je in de community terecht van het HIN. Per lesgroep is er een apart board waar alle info met betrekking de opleiding gedeeld wordt. Hier wordt de link gedeeld voor de oefenavonden, de lesdagen, hierin kan je ook je intervisieverslagen inleveren, hier kan je contact hebben met je medecursisten en eventueel afspreken om samen te oefenen, eender met welke vraag je zet met betrekking tot de opleiding kan je hier stellen.

Hypno Principles online of live op locatie

Sommige mensen volgen een opleiding liever online, anderen liever fysiek. Voorheen was de opleiding steeds live op locatie. Sinds Corano is de opleiding volledig omgevormd naar online, maar sommige mensen vinden het toch leuker om fysiek bij elkaar te komen voor een opleiding. Vandaar dat je vanaf dit jaar de keuze hebt tussen beide.

Live, op locatie

Vind jij het leuker om de energie van de lessen, de docenten en je medestudenten live te voelen, dan kan je je inschrijven voor de groep van maart. Je kan kan dan de opleiding in Assendelft volgen. Je krijgt daarbij ook een lunch voorzien.

Ik ben zelf al op deze locatie geweest en het is een gezellige setting waar je je snel op je gemak voelt.

Online, maar wel live

De online versie van Hypno Principles combineert de voordelen van een online cursus en live lessen. Zo kan je alle lessen online van bij je eigen thuis volgen. Je hoeft je dus niet te verplaatsen en een heleboel tijd kwijt te zijn.

Daarnaast zijn alle lessen wel live te volgen waardoor je ook interactie met de andere cursisten en met de docenten kan hebben. Je hebt echt het gevoel dat je bij de rest van je klas bent. Doordat je toch thuis bent en in een vertrouwde omgeving bent, voelen de meeste cursisten veel geruster en krijgen ze de theorie ook sneller in de praktijk omgezet.

Hypnose Instituut Nederland heeft vele jaren ervaring met de opleiding Hypno Principles in een klaslokaal en brengen deze ervaring nu in een online versie. Hierdoor wordt het voor veel meer mensen toegankelijk om een hypnotherapie opleiding te volgen.

Zelf volg ik de online variant, anders was het voor mij nog niet mogelijk de opleiding op dit moment te volgen. Assendelft is voor mij enkel 3 uur rijden waardoor ik er moet overnachten. Dit zou mij nu niet uitkomen om dit maandelijks te doen, dus ik ben blij dat ik de opleiding online kan volgen.

Inhoud Hypno Principles

Ik heb al verteld over mijn ervaring met de opleiding en dat deze uit meer bestaat dan enkel de lesdagen. Waarschijnlijk ben je toch ook nog benieuwd naar wat deze lesdagen precies inhouden.

Hypno Principles start met een introductiedag waarbij je een planning gaat maken en ook je medecursusten leert kennen. Hierna krijg je gedurende 6 maanden elke maand een tweedaagse les. Deze kan je gewoon online meevolgen. Kan je een keertje niet, dan kan je achteraf de opname beluisteren. De opleiding sluit af met een examen zodat je je diploma tot hypnotherapie practitioner kan behalen. Edwin Selij en de andere docenten staan voor je klaar met de volgende inhoud:

Snelle inducties

Je leert meteen hoe je iemand onder hypnose brengt door middel van een inductie. Je maakt kennis met 27 stappen die je gedurende de opleiding steeds verder gaat verfijnen. Hierdoor ga je enorme stappen zodat je jezelf en anderen op een positieve manier gaat veranderen.

Door steeds beter te worden ga je ook sneller worden waardoor mensen verbaasd zijn. Dat is precies wat je nodig hebt zodat iemand open komt te staan voor de suggesties die je zal gevenen.

In de live lesdag over Snelle inducties leer je ook manieren om iemand online in hypnose te brengen. Je hebt dus geen fysiek contact nodig. Ideaal als je nadien ook online therapiesessies zou willen geven.

In de video’s die ook bij deze opleiding horen krijg je ook inducties te zien die je wel fysiek kan uitvoeren. Deze kan je eventueel ook oefenen bij mensen uit je omgeving.

Rapport maken

Als je rapport met iemand kan maken dan krijg je een klik met iemand zonder dat je deze persoon op voorhand hoeft te kennen. Voor deze persoon lijkt het alsof jullie elkaar al jaren kennen.

Hierdoor is er een band en veel meer vertrouwen waardoor je hypnosesessie veel beter zal werken. Een skill die niet alleen handig is in een hypnosesessie maar ook in je persoonlijke leven.

In de lesdag hierover worden heel veel voorbeelden gegeven. Verder kan je ook gaan oefenen met je medecursisten. Ook door eens totaal geen rapport te maken, zo zie je meteen het verschil. Je gaat ook aan de slag met oefeningen om beter de andere persoon te kunnen lezen.

Indirecte Hypnose

Met indirecte suggesties kan je zelfs in een gewoon gesprek invloed uitoefenen. Dit is een veel snellere manier om iemand verder te kunnen helpen dan gebruikelijk is.

Symbolenreis

In de symbolenreis of hypnotische droom ga je op zoek naar symbolen die een aanwijzing zijn om iets te gaan veranderen. Je leert ook hoe je dat in actie kan gaan omzetten.

De symbolenreis is een mooie techniek waar ik zelf al veel resultaten mee behaalt heb. Deze techniek wordt ook vaak tijdens de oefenavonden geoefend. Als hypnotiseur begeleid je dan de ander doorheen zijn/haar proces en deze persoon vind zelf de oplossing. Door dit eigen inzicht zal de cliënt veel meer resultaat hebben dan als jij hem/haar wat zou aanrijken.

Tijdens een oefensessies heeft iemand deze techniek op mij uitgeoefend waardoe ik van mijn jarenlange onrust verlost was. Ik ben dus heel blij dat ik dit tijdens de opleiding geleerd heb.

Voorgesprek

In het voorgesprek ga je de juiste vragen stellen aan jezelf of je cliënt. Want waar deze voor bij jou komt is vaak niet het echte probleem. Met de juiste vragen kom je erachter wat dat dan wel is.

Ideomotorische signalen

Je onbewuste regelt allerlei zaken in je leven zoals het herstellen van wondes, hoe je dingen aanpakt,… Je zal gaan leren hoe je direct contact kan met met het onbewuste van jezelf, iemand uit je omgeving of een cliënt. Hierdoor kan je dingen gaan veranderen.

Ook deze techniek is iets wat vaak bij de oefenavonden aan bod komt. Het leuke hieraan is dat je niet eens heel veel van het probleem hoeft af te weten. Deze techiek is bij mij op zo’n avond toegepast voor een tick-nerveus die ik jaren had.

Submodaliteiten

Je brein regelt zowat alles in je lichaam. Je gaat als het ware een handleiding ontvangen van hoe je je brein goed kan gebruiken.

Ankers & Triggers

Door goede, leuke gevoelens te gaan verankeren kan je dit gevoel veel vaker gaan oproepen. Baal je even dan kan je je in een mum van tijd veel beter voelen.

Regressie

Door terug te gaan in de tijd kan je meteen de eerste maal dat een probleem zich voordeed gaan opsporen. Ga je het daar veranderen, dan is het ook nu heel anders. De meesten weten dit niet bewust, maar in hypnose kan je dit gaan opsporen. Met deze technieken ga je twee dagen aan de slag.

Fast Phobia

Heel veel mensen zijn ergens bang voor: de dood, pijn, spinnen, hoogtevrees, spreken in het openbaar,… Noem maar op. Als deze angst je tegen houdt dat datgene te doen wat je eigenlijk wilt doen is dat zonde. Het hoeft namelijk niet zo te zijn. In Hypno Principles leer je in een dag hoe je deze angsten kan verminderen of helemaal laten verdwijnen.

GOT

Wow, hoe tof is het als je je gevoels kan omdraaien: van je slecht te voelen naar fantastisch. Ook gewoontes die je misschien al jaren doet maar waar je niet zo blij mee bent, kan je met hpypnose gaan veranderen in een mum van tijd.