Hypnotherapie opleidingen – wij vergelijken de beste

Wil je graag een uitgebreide kennis van hypnose krijgen dan kan je een hypnotherapie opleiding volgen. Hierna kan je jezelf en je familie helpen of kan je je ontwikkelen om met een eigen hypnotherapiepraktijk te starten. Hieronder bekijken we welke hypnotherapie opleidingen er zoal zijn en waar je zoal op kan letten als je je keuze maakt.

Beste hypnotherapie opleidingen

Er zijn meerdere hypnotherapie opleidingen van verschillende aanbieders beschikbaar. Hieronder lijsten we ze op. Sommige van deze opleidingen zijn klassikaal te volgen, voor andere kan je de hypnose opleiding volledig van bij je thuis volgen. Deze zijn even volwaardig aan elkaar omdat je ook de lessen krijgt en kan oefenen.

Hypno principles – HIN

De meest uitgebreide hypnotherapie opleiding is Hypno Principles van het Hypnose Instituut Nederland. Alle lessen zijn online, van bij je eigen thuis te volgen. Wel zijn ze allemaal ook live zodat je interactie met elkaar kan hebben en vragen kan stellen. 

Je kan al deze lessen achter ook terugkijken. Dat is handig als je er een keertje niet live bij kan zijn, maar ook als je bepaalde stukken nog eens wilt herhalen. Er wordt de mogelijk voorzien dat je regelmatig kan oefenen zodat het niet alleen maar bij theorie blijft, maar jij het geleerde in de praktijk kan gebruiken.

Hypno principles opleiding

Hypno Principles opleiding duurt 6 maanden en start met een introductiedag. Je zal dan ook je medecursisten leren kennen. Daarna krijg je elke maanden gedurende twee dagen les over een bepaald thema. Op het einde is er een examendag waarna je (indien je slaagt) je diploma Hypnotherapie Practitioner zal ontvangen.

Wat ga je leren?

 • Snelle inducties
 • Rapport
 • Indirecte hypnose
 • Symbolenreis
 • Voorgesprek
 • Ideomotorische signalen
 • Submodaliteiten
 • Ankers en triggers
 • Regressie
 • Fast phobia
 • GOT

Na het volgen van deze hypnotherapie opleiding kan je niet alleen jezelf maar ook andere mensen onder hypnose brengen. Je zal minstens 10 hypnose technieken leren waarmee je jarenlange problemen kan oplossen. 

Hypno Principles is erkend door KTNO, batc en CRKBO.

Na het afronden van Hypno principles kan je al heel wat. Wil je je nadien nog verder verdiepen dan kan je het vervolg de Hypno playground volgen. Wil je je eigen hypnose praktijk gaan oprichten of heb je al een praktijk waar je nog gerichter te werk wil gaan en je praktijk ook tot een succes brengen, dan kan je instappen in de opleiding hypno pathfinder.

Basisopleiding – Response Instituut

Deze driedaagse opleiding leert je de basisbeginselen van hypnose. Op het einde van deze drie dagen weet jij hoe je iemand in hypnose kan brengen.

Deze basisopleiding start met hoe hypnose als therapievorm ontstaan is, de eigenschappen van het brein en wat bewuste en onbewuste is. Daarna leer je welke stadia van hypnose er zijn en welke stappen er bij een hypnosesessie gebeuren.

Je gaat aan de slag met verschillende manieren om iemand in hypnose te brengen en je komt er achter hoe je weet hoe diep iemand in hypnose is. Vervolgens ga je iemand suggesties geven en deze verankeren en breng je iemand veilig terug uit hypnose. Ten slotte leer je ook manieren om jezelf in hypnose te brengen.

Wil je je verder ontwikkelen en alle technieken leren om een goede hypnose coach te worden, dan kan je de hypnose coach opleiding volgen.

Hypnose coach (level 1) – Response Instituut

Wil je cliënten helpen door gebruik te maken van hypnotherapie dan kan je de hypnosecoach opleiding volgen. In level 1 leer je alles om een hypnose-sessie goed uit te voeren. Je bent dan in staat om een eigen praktijk op te richten en cliënten verder te helpen.

Deze hypnotherapie opleiding kan je in de dag volgen of je kan ook kiezen voor de avondopleiding. De dagopleiding duurt ca. 6 à 7 maanden. Tijdens de avondopleiding leer je dezelfde technieken, maar de informatie komt iets verspreider waardoor deze 10 maanden duurt.

Je leert snel werken en kan cliënten op maat helpen zodat je niet steeds een script hoeft te gebruiken.

Hypnose coach - Response Instituut

Wat ga je leren tijdens deze hypnosecoach opleiding?

 • Hypnose basis: Je leert meteen enkele begrippen uit de hypnose kennen en hoe hypnose is ontwikkelt tot een therapievorm. Je leert wat het verschil is tussen je bewuste en onderbewuste, welke stadia van hypnose er zijn, je ontdekt dat er verschillende manieren zijn om iemand in een trance te brengen en hoe je een volledige sessie kan opbouwen. Daarna kan je aan de slag met suggesties en ga je deze verankeren.
 • Hypnose advanced: Hier ga je de diepte in. Je leert hoe je een intake-gesprek kan houden, hoe je cliënten kan begeleiden. Je ontdekt nog meer manieren hoe je iemand onder hypnose kan brengen en hoe je hen nog wat meer in trance kan krijgen. Ook als je cliënten kritisch staan onder hypnose weet jij wat te doen. Je gaat aan de slag met taalpatronen die je ook in je dagelijkse leven kan gebruiken. Je gaat je eigen scrips ontwikkelen zodat je bij alle cliënten op maat kan werken.
 • Regressie: je leert de technieken om naar het eerste moment van het probleem te gaan.
 • Pijnmanagement: Je leert hoe je de pijn van cliënten kan verminderen.
 • Instant inducties: Er zijn vele manieren om iemand in hypnose te brengen. Je leert er hier twintig verschillende.
 • Verdiepingsdag: Heel belangrijk om een goede hypnosecoach te worden is om hypnose te oefenen. Dat kan tijdens deze dag. Bovendien kan je al je vragen stellen en krijg je demonstraties te zien.

Na het volgen van Hypnose coach level 1 kan je je gaan verdiepen in Hypnose coach level 2. Je kan ook onmiddellijk kiezen voor de erkende hypnose coach opleiding waar je de kennis uit de twee levels ontvangt. Zie het volgende puntje.

Erkende hypnose coach opleiding – Response Instituut

Na het volgen van de erkende hypnosecoach opleiding kan je aan de slag als hypnosecoach. Je hebt geen voorkennis van hypnose nodig.

De opleiding bestaat uit level 1 gevolgd door level 2 van de hypnosecoach opleiding die ook los te volgen zijn. Daarbovenop krijg je nog extra verdieping met aanvullende trainingen.

Op het einde van beide levels is er een verkiezingsdag waarbij je voorbeelden ziet en in de praktijk kan oefenen.

Erkende hypnose coach opleiding - Response Instituut

Wat ga je leren tijdens deze opleiding?

Tijdens de opleiden ga je verschillende hypnosetechnieken leren om daarmee bepaalde problemen op te kunnen lossen.

 • Hypnose basis
 • Hypnose advanced
 • Regressie
 • Pijnmanagement
 • Instant inducties
 • Conversationele hypnose
 • Hypnose en overtuigingen
 • Hypnose en het werken met energie en emoties
 • Het werken met verhalen
 • Masterclass communicatie en coachvaardigheden
 • Ericksoniaanse hypnose
 • Advanced werken met deelpersoonlijkheden

De hypnosecoach opleiding is erkend door KTNO, VVET, CRKBO, CAT-complementair, IHE en HVNL. Na zowel level 1 als level 2 leg je een examen af om je diploma te behalen.

Hypnose practitionor training – NLPro-training

De Hypnose Practitioner opleiding van Nlpro-training zijn live in Heerhugowaard. Samen met je medestudenten ga je 12 lesdagen, verdeeld over enkele maanden, samen doorbrengen. Deze basistraining is heel praktijkgericht. Je zal onmiddellijk anderen in een hypnotische staat gaan brengen. 

Hypnose practitionor training - NLPro-training

De lessen worden gegeven door Hypnose Master trainers WHO Linda en Jack. Zij geven je demonstratie en uitleg hierbij. Deze kennis kan je vervolgens oefenen met je medecursisten. Zowel Jack als Linda hebben heel wat ervaring opgebouwd in hun eigen coaching praktijk waarbij ze NLP en hypnose combineren.

Wil je deze Hypnose practitioner opleiding volgen dan raad men aan om eerst de NLP Practitioner opleiding te volgen. Heb je al basiskennis van NLP dan kan je ook aan de slag met deze hypnose opleiding aangezien beide met elkaar verweven zijn.

De Hypnose Practitioner is een internationaal erkend door Word Hypnosis Organisation (WHO). Na het slagen bij je examendag ontvang je een certificaat.

Na het volgen van deze opleiding kan je je nog verder verdiepen in de Hypnose Master Practitioner opleiding.

Opleiding hypnotherapie – Laudius

De Hypnotherapie opleiding bevat zowel theorie als praktijkoefeningen zodat je goed kan leren hoe je contact kan maken met het onderbewustzijn van een cliënt. De opleiding bestaat uit 6 modules:

 • Wat is hypnose? Na kennis gemaakt te hebben met het begrip hypnose leer je zelfhypnose toe te passen. Zo ervaar je alvast zelf wat je toekomstige cliënten ook zullen ervaren. Je leert meer over bewustzijn en onderbewustzijn en welk lagen van het brein er zijn en hoe ze een invloed op elkaar hebben.
 • De opbouw van een hypnosesessie: In deze module leer je de eerste 2 fasen van een hypnotherapie sessie.
 • Hypnosestadia, trancediepten en ontvankelijkheidstest: Er zijn verschillende stadia van in trance zijn (van licht naar heel diep). Je leert hoe je kan erkennen in welke stadia je cliënt zit.
 • Inducties: Je leert hoe je de cliënt in een goede staat kan krijgen zodat deze je instructies gaat opvolgen. Je zal ook drie manieren leren om een cliënte in de trance te brengen. Dit heet inducties.
 • Verdiepen: Door de verschillende manieren van verdiepen te leren, kom je er achter welke voor jou het beste werken en welke je kan toepassen op anderen. Suggesties, visualisaties, fysieke verdieping en fractionering komen hier aan bod. Ook met triggers en ankers ga je aan de slag zodat je suggestie ook zal blijven hangen op langere termijn.
 • Afronding: Aan de hand van scrips kan je verandering te weeg brengen bij je cliënten. Je zal er zo enkele bekijken aan de hand van specifieke problemen. Verder krijg je nog mee wat de kernwaarden voor een hypnotherapeut moeten zijn en een stukje geschiedenis over hypnose en hypnotherapie.
Opleiding Hypnotherapie Laudius

Deze hypnotherapie opleiding duurt gemiddeld zo’n 6 maanden. Aangezien de lessen niet live zijn maar je de video’s op eigen houtje bekijkt, kan je zelf sneller of trager gaan. Voor deze hypnotherapie opleiding heb je geen vooropleiding nodig. 

Met deze hypnotherapie opleiding van Laudius heb je de basis om aan de slag te kunnen in je eigen praktijk. Bij inschrijving ontvang je ook gratis het handboek “Een succesvolle eigen praktijk in 12 stappen”. 

Je hebt de keuze om de opleiding digitaal te volgen zonder verdere hulp. Kan je wel wat extra begeleiding gebruiken dan kan je ook kiezen om naast de online lessen ook de hulp van een docent te ontvangen. Voor een kleine meerprijs ontvang je ook de papieren versie.

Met de docent erbij kan je je huiswerk insturen voor feedback. Dit kan tot 3 jaar na inschrijven van de cursus. Op deze manier kan je ook je diploma halen als je geslaagd bent voor alle opdrachten

De hypnotherapie opleiding van Laudius is erkend door KTNO, batc en NRTO.

Opleiding kinderhypnose – Next Generation Kids

Bij Next Generation Kids kan je als therapeut terecht om een opleiding kinderhypnose te volgen. Op deze manier kan je je bestaande kennis verder gaan uitbreiden om je jonge cliënten en hun ouders beter te kunnen helpen.

Ben je nieuw met hypnose dan kan je gedurende drie tweedaagses hypnose leren die specifiek gericht is op kinderen.

Wat ga je leren bij de kinderhypnose opleiding?

 • Hypnotherapie leren
  • Kennismaking met hypnotherapie
  • Stappenplan van hypnotherapie
  • Zelf ervaren wat hypnotherapie is
  • Het belang van je ‘eigen staat’ en hoe je die ervaart
 • Krachtige Hypnotherapie-technieken
  • 3 krachtige “inducties”
  • Hoe je de trance kunt verdiepen
  • Je bent in staat om mensen “te verwonderen”
  • 2 krachtige snelle technieken die zorgen voor een snelle verandering
 • Traumaverwerking 1
  • Wat is traumaverwerking?
  • Theorie en inleiding
 • Traumaverwerking 2
  • Techniek voor traumaverwerking
  • Innerlijk kind helen
 • Hechtingstherapie
  • Met hechtingstherapie leer je gebeurtenissen op te ruimen en een nieuwe zwangerschap en bevallingservaring te installeren bij de moeder.
 • Versterkende Veranderingstechnieken
  • Verschillende veranderings- en versterkende technieken waarmee je kinderen en/ of jongvolwassenen helpt zich weerbaar te maken.

Heb je al ervaring met hypnose dan kan je de masterclass kinderhypnose volgen (najaarvoorjaar).

Specialisaties

Heb je al een hypnotherapie opleiding gevolgd en/of wil je je in een bepaald onderdeel verder specialiseren dan zijn er ook specifieke opleidingen en masterclasses te volgen.

Ericksoniaanse hypnose – Response Instituut

Deze hypnotherapie opleiding is genoemd naar Milton Erickson. Erickson kan je de grondlegger noemen van de hedendaagse hypnose. Door bepaalde taalpatronen te gebruiken bracht hij zijn cliënten onder een trance. In deze opleiding leer je het belangrijkste van wat Erikson deed.

Je leert o.a. zijn krachtige taalpatronen, maar ook hoe je je eigen onderbewuste kan laten communiceren met dat van je cliënt en hoe je metaforen en verhalen in je praktijk kan gebruiken. Wist je dat je ook zonder woorden iemand in een trance kan brengen? Wel, jij gaat leren hoe.

Je kan de Ericksoniaanse hypnose opleiding los volgen, maar ook als onderdeel van de volledige erkende hypnosecoach opleiding. Voor deze opleiding heb je wel basiskennis van hypnose nodig.

Stoppen met roken masterclass

Martijn Regelink is gespecialiseerd in Stoppen met roken via hypnose. Wil je zelf ook je cliënten helpen om te stoppen met roken of wil je je slagingspercentage verhogen? Dan kan je deze masterclass volgen. Wat je gaat leren kan je zowel toepassen in 1-op-1 contacten als in groepssessies. Je ontvangt ook een script, intakeformulier en audio zodat je nadien meteen met je eigen klanten aan de slag kan.

Je kan deze masterclass op twee manieren volgen. Via een e-learningomgeving kan je de opname van de masterclass bekijken. Dit is de goedkoopste manier. Daarnaast kan je ook de masterclass live volgen, maar wel gewoon online via Zoom. Deze live tweedaagse heeft het voordeel hierbij is dat je live ook interactie kan hebben. Na afloop ontvang je een certificaat dat je kwaliteiten kan aantonen.

Masterclass kinderhypnose

NextGeneration kids is gespecialiseerd in kinderhypnose. Naast de opleiding kinderhypnose die je kan volgen als je nog geen ervaring met hypnose hebt, kan ook de hypnotherapeut er terecht die zich verder wil specialiseren.

Wat ga je tijdens deze driedaagse leren?

 • Praktijk hechtingsproces
 • Opbouw van de sessies
 • Verschillende technieken
 • Puber Trauma Techniek
 • Versterkende technieken
 • Veranderingstechnieken
 • Versterkende technieken

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is een vorm van hypnose waarbij je cliënten gaat helpen met allerlei problemen. Dat kan zijn om ergens van af te raken, of juist iets toe te voegen aan het leven (dromen, doelen). Het kan zich op zowel lichamelijk als geestelijk vlak afspelen. 

Een professionele hypnotherapeut volgt bepaalde stappen om iemand in hypnose te brengen. Hierdoor staat deze persoon open voor suggesties of kan je terug naar momenten waarop een probleem ontstond.

Tijdens een hypnotherapie sessie maakt de hypnotherapeut contact met het onderbewuste van de cliënt. Daar zit namelijk de meeste informatie waardoor een persoon op een bepaalde manier handelt.

Waarom hypnotherapeut worden?

Na het volgen van een hypnotherapie opleiding kan je aan de slag als hypnotherapeut. Dit is een beroep dat je veel voldoening zal geven. Je mensen zal mensen kunnen helpen die soms jaren al een probleem hadden en jij hebt hiervoor maar enkele sessies nodig, soms is eentje al genoeg.

Als hypnotherapeut kan je zelf je werk indelen. Je kan ervoor kiezen om je te specialiseren in het oplossen van een bepaald probleem. Je kan werken vanuit je eigen praktijk en mensen naar je toe laten komen. Werk je liever online of is dat door omstandigheden nodig? Geen probleem, een hypnotherapie sessie kan je volledig online uitvoeren via bijvoorbeeld Zoom, Skype,.…

Waar op letten als je een hypnotherapie opleiding gaat volgen?

Wil je graag een hypnotherapeut worden als beroep? Dan ga je hiervoor een goede hypnotherapie opleiding volgen. Zo leer je alle technieken om iemand in hypnose te brengen en door middel van suggesties de persoon in kwestie van zijn/haar probleem af te helpen of dichter bij zijn/haar doel te brengen. 

Welke opleiding moet je nu kiezen? Dat ligt volledig aan wat jouw voorkeur is.

Fysiek of online

Fysieke of online lessen hypnotherapie hebben elk hun voor- en nadelen. Bij fysieke lessen ga je vaak heel praktisch aan de slag en heb je onmiddellijk contact met je medestudenten en de docenten. Het nadeel is dat je wel op die tijdstippen beschikbaar moet zijn en dat je je naar de locatie moet verplaatsen.

Qua online opleidingen tot hypnose practitioner heb je twee soorten. Bij Laudius kan je de opleiding op je eigen tempo en op een gekozen tijdstip volgen. Alle lessen zijn op voorhand opgenomen. Het nadeel hierbij is dat je minder interactie en minder oefengelegenheden hebt. Het voordeel is dat het een stuk goedkoper is.

Het beste van de twee werelden is de opleiding Hypno Principles. Deze lessen zijn online te volgen, dus je hoeft je niet te verplaatsen, ze gaan door ook al zijn er bepaalde maatregelen. Het gaat hier echter niet om op voorhand opgenomen video’s. Nee, hier zijn alle lessen live gegeven door de docenten. Er is ook veel interactie en oefengelegenheid mogelijk. De Hypno Principles opleiding was jaren ook fysiek, dus al deze ervaring nemen ze mee in de online live versie.

Examen / certificaat

Bij de meeste hypnotherapie opleiding hoort er een examen bij (of is deze mogelijkheid er). Bij sommige opleidingen zal je van een certificaat voorzien worden, bij andere krijg je een diploma.

Duurtijd opleiding

Er zijn korte trainingen beschikbaar, zoals de driedaagse basisopleiding van Response Instituut. Hiermee leer je de basis om iemand onder hypnose te brengen. 

De meeste opleidingen duren echter zo’n 6 maanden waarbij je dus ruim te tijd hebt om theorie in praktijk te leren omzetten. Tel je dan alles bij elkaar dan ga je gedurende  1 tot 1,5 jaar aan de slag met de opleiding. Ondertussen kan je dan wel al mensen helpen. In de extra delen leer je nog meer technieken of ga je je toespitsen op bepaalde problemen.

Mogelijkheid om te verdiepen

Wil je een alle kennis in huis hebben om in je praktijk mensen verder te helpen dan kan je je bij sommige opleidingen nog verder verdiepen. Zo kan je na Hypno Principles nog 2 extra delen volgen. Ook na hypnose coach level 1 kan je een extra deel volgen.

Voor wie is een hypnotherapie opleiding geschikt?

Er bestaan verschillende hypnose cursussen waarbij je voornamelijk leert hoe je jezelf kan helpen om van een specifiek probleem af te komen.  Wil je je echter verdiepen en een hypnose practitioner worden dan is een hypnotherapie opleiding meer iets voor jou.

Je wilt hypnotherapeut worden en andere mensen helpen

Je wilt je graag (her)scholen tot hypnotherapeut. Je wilt een positieve bijdrage aan de wereld leveren en hiervoor mensen gaan helpen met hun problemen. Als hypnotherapeut heb je alle technieken om dat op een snelle(re) manier te doen.

Je bent al therapeut, dokter,… maar wil mensen op een snellere manier helpen

Als psycholoog help je al een heleboel mensen, maar soms frustreert het je dat zulke trajecten vaak maanden (soms jaren) duren. Je wilt dus sneller resultaten behalen en je wilt daarvoor nieuwe vaardigheden gaan toevoegen.

Voor een beroep waarbij je werkt met de psyche lijkt dit heel logisch, maar er zijn nog veel meer beroepen die baat kunnen hebben van de opgedane kennis in een hypnotherapie opleiding. Zo gebruikt men steeds vaker hypnose in ziekenhuizen zodat patiënten minder pijn voelen, of minder angstig zijn.

Ook leerkrachten of andere beroepen waarbij je met kinderen werkt kunnen hun voordeel ermee doen. Door bepaald taalgebruik kan je de kinderen meer zelfvertrouwen meegeven. Heeft een kind buikpijn dan kan je het kind er mee helpen.

Je wilt je familie of vrienden helpen

Vind je het leuk om je gezin, familie of vrienden te helpen om hun obstakels te overwinnen én willen ze ook door jou geholpen worden? Dan kan je dat doen na het volgen van een hypnotherapie opleiding.

Je houdt van persoonlijke ontwikkeling en wil je eigen overtuigingen veranderen

Bij het volgen van een hypnotherapie opleiding leer je hoe je anderen onder hypnose brengt en hen helpt met allerlei problemen. Een groot bijkomend voordeel van zo’n opleiding is dat je meteen ook leert hoe je jezelf kan helpen. Heb je belemmerende overtuigingen (wie heeft dat nu niet?) dan kan je deze gaan veranderen in overtuigingen die jou verder helpen in je doelen. 

Het is een opleiding die je leven op een positieve manier compleet op zijn kop zet. Dingen die je vroeger tegen hielden daar heb je nu geen last meer van. Je kan het zo vaak als je zelf nodig hebt en wil op jezelf gaan toepassen. Een hypnotherapie opleiding is dé ideale opleiding voor wie van persoonlijke groei houdt.

Hypnotherapie opleidingen vergelijken

OpleidingAanbiederOnline/klassikaalDuurtijdAantal lessenDiploma / certificaatErkendVervolgopleidingPrijsTermijnen betalen
Hypno PrinciplesHypnose Instituut NederlandOnline te volgen Live lessen6 maanden12 lesdagen + 1 introductiedag en 1 examendagofficieel erkende Hypnotherapie Practitioner diplomaJa, door batc, KTNO en CRKBOVerdere verdieping mogelijk met hypno playground en hypno pathfinder€3750Mogelijk in 6 of 9 termijnen.
BasisopleidingResponse InstituutRoermond3 dagen3 dagenDan kan je beter gaan voor de (erkende) hypnose coach opleiding gaan€645
Hypnose coach – level 1Response InstituutRoermond6-7 maanden voor de dagopleiding / 10 maanden voor de avondopleiding14 lesdagen, 1 verdiepingsdag en 1 examendagJaJa, door KTNO, CAT-complementair, IHR, VHNL, VVET, CRKBOVerdere verdieping mogelijk met level 2€2900Mogelijk in max. 6 maanden
Erkende hypnose coach opleidingResponse InstituutRoermond14 maanden38 dagen, waarvan 2 verdiepingsdagen en 2 examendagenJaJa, door KTNO, CAT-complementair, IHR, VHNL, VVET, CRKBODeze cursus is een volledige opleiding.€6350Mogelijk in max. 6 maanden
Ericksoniaanse hypnoseResponse InstituutRoermond3 dagen3 dagenDan kan je beter gaan voor de (erkende) hypnose coach opleiding gaan€645
Hypnose practitioner trainingNLPro-trainingHeerhugowaardEnkele maanden12 lesdagen en 1 certificeringsdagInternationaal certificaat World Hypnosis OrganisationInternationaal erkendMogelijk om Hypnose master practitioner te volgen€2397Mogelijk in 2 of 4 termijnen
Opleiding hypnotherapieLaudiusThuisstudie met instructievideo’s6 maandenJaJa, door KTNO, batc, NRTOMomenteel €179, normaal vanaf €358, meerprijs voor hulp van docementMogelijk in 5 termijnen