Hypnobirthing: Ontdek de kracht van natuurlijk en ontspannen bevallen

Hypnobirthing is de laatste jaren steeds populairder geworden als een manier om de bevalling op een kalme, natuurlijke en bewuste manier te benaderen. Het gaat om het gebruik van hypnose- en ontspanningstechnieken om de angst en pijn die vaak gepaard gaan met bevallingen te verminderen. 

In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat hypnobirthing is, hoe het werkt en welke voordelen het biedt voor zwangere vrouwen en hun partners. We zullen ook bespreken wat je kunt verwachten tijdens een hypnobirthing cursus en hoe je deze technieken kunt integreren in je zwangerschap en bevalling.

Wat is hypnobirthing?

HypnoBirthing is een benadering van zwangerschap en bevalling die gericht is op het verminderen van pijn en angst tijdens de geboorte. Het is een natuurlijke, ontspannen en comfortabele manier om te bevallen zonder medicatie of medische ingrepen. Het idee achter HypnoBirthing is dat het lichaam van nature weet hoe het moet bevallen en dat de geboorte een normaal en natuurlijk proces is dat niet per se gepaard hoeft te gaan met pijn en angst.

Bij HypnoBirthing leren zwangere vrouwen en hun partners technieken om zich te ontspannen, zich te concentreren op hun ademhaling en zich voor te stellen dat de bevalling soepel en gemakkelijk verloopt. De focus ligt op het versterken van de band tussen moeder en baby en het creëren van een positieve geboorte-ervaring voor zowel moeder als baby.

HypnoBirthing biedt ook ondersteuning voor zwangere vrouwen en hun partners tijdens de zwangerschap en de bevalling. Door middel van counseling en begeleiding worden ze geholpen om zich voor te bereiden op de geboorte en om zich comfortabel en veilig te voelen tijdens het hele proces. HypnoBirthing is geen garantie voor een perfecte bevalling, maar het kan helpen om de bevalling te verlichten en te verrijken, wat resulteert in een positievere geboorte-ervaring voor moeder, baby en partner.

Geschiedenis van hypnobirthing

Hypnobirthing is ontstaan in de Verenigde Staten in de late jaren 80 en begin jaren 90, toen Marie Mongan haar hypnobirthing methode ontwikkelde. Mongan was een hypnotherapeut en moeder van vier kinderen. Haar eigen ervaringen tijdens de bevalling van haar kinderen leidden tot de ontwikkeling van de hypnobirthing methode.

De natuurlijke bevallingstechnieken van Marie Mongan worden gebruikt door Kate Middleton, Jessica Alba en vele andere vrouwen over de hele wereld die op zoek zijn naar een meer zachte ervaring, zonder anesthesie. 

Medische professionals in 46 landen zijn gecertificeerd in haar hypnobirthing-technieken, aldus een artikel van Christina Caron uit 2021. Marie Mongan stierf op 17 juni 2019 op 86-jarige leeftijd.

In de loop der jaren is hypnobirthing steeds populairder geworden en zijn er verschillende varianten ontwikkeld. Sommige varianten leggen meer de nadruk op de medische aspecten van de bevalling, terwijl andere varianten zich richten op de emotionele en spirituele aspecten van de bevalling. Er zijn ook hypnobirthing cursussen die speciaal zijn ontworpen voor partners, zodat zij kunnen leren hoe ze vrouwen kunnen ondersteunen tijdens de bevalling.

Hypnobirthing is ook geëvolueerd om tegemoet te komen aan de verschillende behoeften van vrouwen en hun individuele omstandigheden. Zo zijn er hypnobirthing cursussen ontwikkeld voor vrouwen die een keizersnede ondergaan of die bevallen van een tweeling of meerling.

Vandaag de dag wordt hypnobirthing erkend als een effectieve methode om de bevalling te vergemakkelijken en de kans op medische interventie te verminderen. Het wordt steeds meer geaccepteerd in de medische gemeenschap en wordt zelfs aangeboden als een optie in sommige ziekenhuizen en kraamklinieken.

Hypnobirthing: wat is het, voordelen, cursussen en boeken

Voordelen van hypnobirthing

Hypnobirthing heeft veel voordelen. Uiteraard zijn deze voor elke persoon anders omdat elke bevalling uniek is. Toch zijn er heel wat van deze voordelen die vaak opnieuw terugkomen.

Minder medicatie

Een belangrijk voordeel van HypnoBirthing is dat het de behoefte aan medicatie tijdens de bevalling kan verminderen. Dit komt doordat je leert om ontspanning te bevorderen en stress en angst te verminderen. Stress en angst kunnen leiden tot een verhoogd gevoel van pijn en ongemak tijdens de bevalling, waardoor vrouwen vaak kiezen voor pijnstillers of andere medicatie. Door HypnoBirthing kunnen vrouwen echter leren hoe ze hun geest en lichaam kunnen ontspannen en hoe ze met de pijn en het ongemak van de bevalling kunnen omgaan zonder medicatie.

Waarom zou je nu deze medicatie willen vermijden? Ten eerste kunnen sommige medicijnen de hartslag van de baby beïnvloeden en de ademhalingssnelheid van de baby verlagen, waardoor het risico op complicaties toeneemt. Bovendien kan medicatie het natuurlijke bevallingsproces verstoren en de duur van de bevalling verlengen. Dit kan leiden tot een toename van het aantal interventies dat nodig is, zoals kunstmatige oxytocine om de weeën te stimuleren, vacuümextractie of een keizersnede. Ook kan medicatie de binding tussen moeder en baby na de geboorte verminderen, doordat de moeder suf en verward kan zijn na het gebruik ervan. 

Controle over de bevalling

HypnoBirthing kan vrouwen helpen een groter gevoel van controle te ervaren tijdens de bevalling. Dit komt omdat HypnoBirthing-technieken gericht zijn op het verminderen van angst en het vergroten van vertrouwen in het eigen lichaam. 

Door deze technieken te gebruiken, kunnen vrouwen zich beter ontspannen en meer in contact komen met hun eigen lichaam. Dit kan leiden tot een verhoogd gevoel van empowerment en een groter vertrouwen in het vermogen van het lichaam om de baby op een natuurlijke manier te baren.

Vermindert angst en stress

Angst en stress zijn natuurlijke reacties tijdens de zwangerschap en bevalling, maar overmatige angst en stress kunnen leiden tot complicaties en zelfs tot medische interventies die niet noodzakelijk zijn. HypnoBirthing helpt vrouwen om te leren omgaan met deze angst en stress door middel van ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken en visualisatieoefeningen.

Natuurlijke bevalling

HypnoBirthing ligt de focus op ontspanning en het vertrouwen in het natuurlijke proces van het lichaam. Hierdoor worden de hormonen die nodig zijn voor de bevalling op een natuurlijke manier gestimuleerd en kan het lichaam de bevalling op eigen kracht doen. 

Dit in tegenstelling tot een bevalling waarbij medicatie wordt gebruikt om de weeën op te wekken en/of te versterken. Hierdoor kan het langer duren voordat de bevalling op gang komt en kan het zijn dat er alsnog medische ingrepen nodig zijn, zoals een keizersnede.

Een natuurlijke bevalling heeft verschillende voordelen voor zowel moeder als kind. Het is minder stressvol voor zowel moeder als kind in vergelijking met een bevalling met een vacuümpomp of tang. Ook kan het lichaam van de moeder op een natuurlijke manier herstellen na de bevalling, omdat er geen onnodige ingrepen zijn gedaan die de natuurlijke processen in het lichaam verstoren.

Betere hechting

HypnoBirthing is niet alleen gericht op de aanstaande moeder, maar ook op de partner. De partner heeft een belangrijke rol tijdens de bevalling en kan door middel van HypnoBirthing een actievere rol spelen. Dit kan leiden tot een verhoogd gevoel van betrokkenheid en verbinding tussen de aanstaande ouders.

Tijdens de HypnoBirthing cursus leert de partner verschillende ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen die hij of zij kan toepassen tijdens de bevalling. 

De partner kan zo actief bijdragen aan de geboorte van hun kind en zich meer betrokken voelen bij het hele proces. Bovendien kan de aanwezigheid en actieve deelname van de partner bijdragen aan een rustige en ontspannen sfeer tijdens de bevalling

Betere hechting

Naast het verhogen van de verbinding tussen de aanstaande ouders, kan HypnoBirthing ook bijdragen aan een betere band tussen ouders en baby. De ontspanningstechnieken helpen niet alleen de moeder te ontspannen en zich beter voorbereiden op de geboorte, maar ook de baby. Door deze ontspanning kan de baby gemakkelijker en rustiger ter wereld komen, waardoor de hechting tussen ouders en baby kan worden bevorderd. Bovendien zal de moeder niet suf zijn van de medicijnen waardoor al haar aandacht naar de baby kan gaan.

Sneller herstel

HypnoBirthing kan ook helpen bij het bevorderen van een sneller herstel na de bevalling. Door de ontspanning zal er minder fysieke stress en spanning in het lichaam van de moeder zijn. Bovendien kan de natuurlijke geboorte-ervaring zorgen voor een betere hormonale balans bij de moeder, wat kan bijdragen aan een sneller herstel na de bevalling.

Hypnobirthing cursussen

Als je besluit om een HypnoBirthing-cursus te volgen, leer je niet alleen technieken om pijn te verminderen, maar ook hoe je jezelf en je baby kunt voorbereiden op een rustige en comfortabele geboorte-ervaring. 

Zo’n cursus is erop gericht om je te helpen je angst voor de bevalling te verminderen en vertrouwen te krijgen in je lichaam en de natuurlijke geboorteprocessen.

Je leert verschillende ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen en visualisaties die je helpen tijdens de bevalling kalm te blijven en om te gaan met eventuele pijn. 

Daarnaast leer je ook over de fysiologie van de bevalling en hoe je lichaam werkt tijdens het geboorteproces. Dit begrip kan je helpen om de signalen van je lichaam beter te begrijpen en te weten wat je kan doen om de bevalling soepeler te laten verlopen.

Een hypnobirthing cursus biedt ook informatie over de keuzes die je hebt tijdens de bevalling en hoe je hierover kunt communiceren met je zorgverleners. Er wordt aandacht besteed aan de voordelen en risico’s van verschillende interventies en medicatie, zodat je weloverwogen keuzes kunt maken die passen bij jouw wensen en behoeften.

Kortom, een HypnoBirthing-cursus biedt niet alleen praktische vaardigheden, maar ook kennis en begrip van de bevalling. Het kan je helpen om meer vertrouwen te hebben in jezelf en je lichaam en om een positieve en natuurlijke geboorte-ervaring te hebben.

Hypnobirthing oefeningen

Een van de meest bekende hypnobirthing oefeningen is de “Rainbow Relaxation”. Deze oefening helpt moeders om diep te ontspannen en zich te concentreren op hun ademhaling. Door steeds een kleur te visualiseren en naar de daarbij horende tekst te luisteren kan je meer ontspannen en je angst en spanning loslaten. De oefening wordt vaak geoefend tijdens de zwangerschap, zodat de moeder de techniek goed onder de knie heeft wanneer de bevalling begint.

Een andere veelgebruikte oefening is de “Surge Breathing”. Dit is een ademhalingstechniek die de moeder helpt om om te gaan met de weeën. Door diep in te ademen en rustig uit te ademen, kan de moeder haar ademhaling onder controle houden en de pijn van de weeën verminderen. De partner kan deze oefening samen met de moeder doen, wat de verbinding tussen de aanstaande ouders kan versterken.

Naast deze oefeningen zijn er nog tal van andere hypnobirthing technieken die moeders kunnen leren. Het doel van al deze oefeningen is om de aanstaande moeder te helpen ontspannen en zich voor te bereiden op een rustige en natuurlijke bevalling.

Hypnobirthing cursus (online)

Hypnobirthing is een thuiscursus van Zonnevlecht opleidingen die leert hoe je cliënten begeleidt naar een veilige en ontspannen bevalling en hoe je hen voorbereidt op een ontspannen bevalling. 

Deze cursus biedt technieken en kennis om de zwangerschap rustig door te brengen en de bevalling te vergemakkelijken, waardoor de kans op medisch ingrijpen vermindert. 

Hypnobirthing cursus online

Het werkboek van 100 pagina’s bevat informatie over de zwangerschap, anatomie van het zwangere lichaam, hypnose en verschillende meditatie- en bevallingsoefeningen. Hypnobirthing biedt verschillende hypnosescripts, zoals voor ochtendmisselijkheid, stuitbevalling en baby bonding, en begeleidt cliënten en hun partners naar de bevalling door kennis en ontspanningstechnieken te delen. 

De cursus hypnobirthing (slechts €75) is bedoeld voor massagetherapeuten, hypnotherapeuten, doulas, kraamverzorgenden en verloskundigen. Na afloop van de cursus ontvang je een certificaat.

Boeken over hypnobirthing

Er zijn heel wat boeken geschreven over hypnobirthing. Dit is een goede start als je er meer wilt in verdiepen.

Hypnobirthing – M. Mongon

Het meest bekende boek is natuurlijk dat van de ontwerpster van deze methode: Marie Mongan. Dit boek is echter wel in het Engels.

Hypnobirthing nieuwe stijl

Dit boek is geschreven door Esther George, een verloskundige en hypnobirthing-docente, en staat boordevol informatie over bevallen, tips en oefeningen, zodat zwangere vrouwen vol zelfvertrouwen en ontspannen de bevalling in kunnen gaan. 

Het boek behandelt het geboorteplan en biedt wetenschappelijk onderbouwde ademhalings-, visualisatie- en ontspanningstechnieken die zijn aangepast op de Nederlandse situatie. 

Het doel van het boek is om zwangere vrouwen en hun partners te helpen de regie over hun bevallingsproces te creëren en positief terug te kijken op de geboorte van hun kind. 

Het boek sluit af met mooie geboorteverhalen van stellen die hebben geprofiteerd van de informatie, tips en oefeningen die in het boek zijn behandeld. 

Het boek is onderdeel van de zwangerschapscursus Hypnobirthing nieuwe stijl, opgericht door Esther George. Zowel moeders, verloskundigen als vaders prijzen het boek om de kracht en houvast die het biedt tijdens de bevalling. Het is een perfecte voorbereiding voor zwangere vrouwen die geen hypnobirthing cursus kunnen of willen volgen.

Mindful zwanger

Dit geweldige boek is een complete gids voor zwangere vrouwen, met veilige yoga-oefeningen, meditatie, natuurlijke remedies, voedingsadviezen en hypnobirthing-technieken voor elke fase van de zwangerschap.

Het boek biedt praktisch advies en helpt aanstaande moeders om hun lichaam te begrijpen en te genieten van de zwangerschap, terwijl ze ook een band opbouwen met hun groeiende baby. Door het lezen van dit boek krijg je meer zelfvertrouwen en voel je je sterker om je baby te verzorgen en ter wereld te brengen.

Tracy Donegan, erkend verloskundige en oprichter van GentleBirth, een wereldleider in bevallingseducatie, heeft dit boek geschreven om aanstaande moeders te helpen zich voor te bereiden op de bevalling en het moederschap.

Verder zijn er nog meer boeken over hypnobirthing, maar de meeste daarvan zijn in het Engels. Mocht je dat geen probleem vinden bekijk dan hier alle boeken.

Conclusie

Of je nu voor het eerst zwanger bent of al eerder een bevalling hebt meegemaakt, hypnobirthing kan een geweldige tool zijn om je te helpen ontspannen en vol vertrouwen je bevalling tegemoet te gaan. Met behulp van oefeningen, ademhalingstechnieken en visualisaties kan hypnobirthing je helpen de controle te behouden en angst en stress te verminderen. Door jezelf goed voor te bereiden en te weten wat je kunt verwachten, kun je jezelf en je partner de beste kans geven om een positieve geboorte-ervaring te hebben. Dus waarom zou je het niet proberen? Hypnobirthing kan je helpen om krachtig en geïnspireerd te bevallen en je te laten verwelkomen in de wereld van het moederschap.