Wat is een hypnose inductie? Ontdek hier de 4 soorten

Als je met hypnose aan de slag wilt gaan of je wilt onder hypnose dan heb je misschien al eens het woord inductie horen voorbijkomen. Nu vraag je je misschien af “Wat is een inductie?” Daar gaan we het in dit artikel over hebben.

Wat is een inductie? (betekenis)

Een inductie is een manier om in hypnose te gaan. Zo zijn er verschillende manieren en sommige daarvan kan je bij jezelf doen (zelfhypnose) en andere doet een hypnotherapeut of hypnotiseur bij een cliënt. Voor de inductie is de cliënt nog volledig helder en na de inductie komt deze in een (lichte) trance.

Soorten hypnose inducties

Er zijn heel veel inducties die je kan gebruiken om iemand in hypnose te brengen. Sommige daarvan zijn traag en andere weer supersnel. Dat laatste is heel handig want dan heb je meer tijd om je cliënt van zijn probleem af te helpen. 

In grote lijnen heb je vier categorieën van inducties. Sommige inducties passen in meerdere categorieën. 

Oogfixtie

Bij een oogfixatie laat je de cliënt focussen op een bepaald punt. Het meest bekende is een klokje aan een ketting waar de hypnotiseur mee zwiert. De cliënt moet dan het klokje met zijn/haar ogen volgen.

Je kan ook op andere dingen laten focussen zoals op een punt in je hand, een punt aan de andere kant van de kamer, het ook van de hypnotherapeut.

Fysieke inductie

Bij een fysieke inductie werk je met het lichaam. Op basis van heel hard spannen en dan weer ontspannen. Doe je dat enkele keren dan kom je in een trance-toestand terecht. Je kan hierbij de spieren van de ogen of hand (laten) opspannen.

Shockinductie

De cliënt krijgt een korte shock waardoor deze niet even niet kan denken en vervolgens in hypnose gaat. Een korte ruk aan de hand van de client geeft een shock voor het zenuwstelsel. Het is niet zo hard dat dit pijn doet , maar net genoeg om in hypnose te gaan. Een voorbeeld daarvan is de butterfly inductie.

Verwarringsinductie

De hypnotiseur brengt de cliënt in verwarring. Hierdoor denkt deze eventjes niet en zijn alle mogelijkheden beschikbaar. De hypnotiseur geeft dan een suggestie zoals ‘slaap’. Bij The Blink tik je afwisselend op de linker- en rechterschouder van de clliënt. Door dit steeds sneller te doen zal de cliënt in verwarring geraken.

Live vs online inducties

Zoals je wel zal begrijpen kan je sommige inducties niet online uitvoeren. Bij de handshare interrupt bijvoorbeeld neemt de hypnotiseur de hand van de cliënt vast en brengt deze omhoog. Zo zijn er nog meer inducties waarbij aanraking nodig is. Deze kan je alleen uitvoeren in real live.

Toch zijn er ook heel wat inducties die je ook online kan uitvoeren. Sommige inducties zijn een afgeleide van een offline versie en dan een beetje aangepast zodat het wel online mogelijk is deze uit te voeren.

Om een inductie uit te voeren is dus zeker niet altijd fysiek contact nodig tussen cliënt en hypnotherapeut.

Wil je meer leren?

Check dan eens de gratis Hypnose Mastery. Deze kan je online volgen.

Je kan ook een opleiding tot hypnotherapeut volgen waar je deze inducties niet alleen leert maar er ook heel veel mee gaat oefenen.